PENGARUH PENAMBAHAN TOUGE SEBAGAI SUMBER NITROGEN TERHADAP MUTU NATA DE KAKAO

Mades Fifendy, Dwi Hilda Putri, Shinta Sari Maria

Abstract


The research was aimed at knowing the effect of adding touge as nitrogen source on the quality of Nata de cacao. The research design used was completely randomized design with six treatments (without nitrogen source, urea 1.5 gr., touge 175 gr, touge 200 gr, touge 225 gr, and touge 250 gr). These were done three times. The parameter tested was thickness, fiber content, and elasticity of nata de cacao. The data obtained were analyzed by using ANOVA and Extended Test BNJ with α 5%. As the result it was shown that the adding of touge as the nitrogen source and improve the thickness and the fiber content. However the addition of touge with different concentration did not give any effect significantly. For elasticity, the higher fiber contents the chewier nata de cacao. In short, the addition of touge as a nitrogen source effect on the quality of nata de cacao, in terms of its thickness, fiber contents, and plasticity.

Key words: nitrogen sources, nata de cacao, acetobacter xylinum


References


Anonimous. 2009. Komposisi Kimia Tanaman Kakao. (dalam google, diakses Januari 2009).

Anonimous. 2009. Nata de Coco. (diakses da-lam google, Januari 2009).

Afridona W. 2006. Pemberian Nata de Coco dengan Sumber Nitrogen Organik yang Berbeda. Skripsi Jurusan Biologi FMIPA. Universitas Negeri Padang.

Busro A. 2008. Medium untuk Produksi Se-lulosa. Dalam http://www.separi-zack.blogspot.com/html (Diakses 18 Mei, 2009).

Dewi R. 1998. Mempelajari Pengaruh Pe-nambahan Amonium Sulfat dengan Berbagai Konsentrasi pada Pembuatan Nata dari Nira Tebu. Skripsi Fakultas Pertanian Universitas Andalas, Padang.

Dona R. 2002. Pengaruh Kombinasi Sukrosa dan Amonium Sulfat Terhadap Mutu Nata de Pina. Skripsi Biologi FMIPA Universitas Negeri Padang.

Elisabeth DA. 2006. Membuat Nata de Kakao untuk Diet. Dalam http://www.litbang.deptan.go.id/artickle/one/izi/pdf (Diakses 27 Januari, 2009).

Nasoetion AH dan Darwin K. 1987. Energi dan Zat-Zat Gizi. PT. Gramedia. Ja-karta.

Handayani S. 2002. Pengaruh Kombinasi Sukrosa dan Amonium Sulfat terhadap Mutu Nata dari Sari Bengkoang. Skripsi Jurusan Biologi FMIPA Universitas Negeri Padang.

Hayati M. 2003. Membuat Nata de Coco. Adi-cita Karya Nusa. Jakarta.

Palungkun R. 1992. Aneka Produk Olahan Kelapa. Penebar Swadaya. Jakarta.

Ramadhani A. 2002. Pengaruh Kombinasi Sukrosa dan Amonium Sulfat Terhadap Mutu Nata de Tomato. Skripsi Jurusan Biologi FMIPA Universitas Negeri Padang.

Suharjawanasuria. 2008. Produksi Kakao di Sumatera Barat. Dalam http://suharjawanasuria.tripod.com/su-matera_barat.html (Diakses 18 Mei 2009).

Syofnida L. 2007. Pengaruh Berat Tauge Sebagai Sumber Nitrogen Terhadap Mutu Nata de Coco. Skripsi Jurusan Biologi FIMPA. Universitas Negeri Padang.




DOI: http://dx.doi.org/10.31958/js.v3i2.48

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 Mades Fifendy, Dwi Hilda Putri, Shinta Sari Maria

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Indexed by:

        

 

__________________________________________________________________________

Sainstek: Jurnal Sains dan Teknologi
ISSN 2085-8019  (print) | 2580-278x  (online)
Published by Institut Agama Islam Negeri Batusangkar

Email: sainstek@iainbatusangkar.ac.id


View Sainstek Stats

 

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.